Tijdens de Milan Design Week 2025 hing onder het gewelfde plafond van het Palazzo Giureconsulti een bijzonder lichtobject: The New Dawn. De 3D-geprinte lamp was onderdeel van The Last Supper, een installatie van ROOTS Exhibition onder curatorschap van Simone van Es, interieurontwerper en initiatiefnemer van ROOTS.
De installatie bracht ontwerpers uit verschillende disciplines samen rond actuele thema’s als duurzaamheid, circulariteit en materiaalinnovatie. The Last Supper werd bekroond met de Masterly Milano Award 2025 voor de meest vernieuwende presentatie van het jaar.
Materiaal met een missie
Het ontwerp van architect Aga Blonska is geïnspireerd op fermentatie: het trage, gelaagde proces waarbij voedselresten langzaam veranderen in voeding voor nieuw leven. Dat uitgangspunt vind je ook terug in het materiaal.
De lamp is door ons 3D-geprint van 100% biobased PHA, een bioplastic dat ontstaat via fermentatie en volledig biologisch afbreekbaar is. Ter vergelijking: PLA — ook een bioplastic — breekt alleen af onder industriële omstandigheden zoals hoge temperaturen of een hoge druk. PHA degradeert ook onder natuurlijke omstandigheden.
Nieuw printproces voor lastig materiaal
Het materiaal bleek technisch veeleisend. PHA reageert sterk op temperatuur, printsnelheid en ondersteuning. Kleine afwijkingen leiden snel tot printfouten. Om die reden doken onze robotic engineers de techniek in. Ze ontwikkelden een nieuw printproces dat PHA geschikt maakt voor grootschalige en complexe 3D-productie.
Het resultaat: een lichtobject met ongebruikelijk veel detail voor dit type bioplastic, geprint met een robotopstelling op een schaal die niet eerder met PHA is gerealiseerd. The New Dawn laat zien hoe je met de juiste kennis zelfs een complex materiaal geschikt maakt voor productie. En wat er mogelijk wordt als ontwerp, materiaal en techniek écht samenkomen.
Wil je meer weten over biobased 3D-printen of samenwerken aan circulair design?
Neem contact op met David via david@3dmz.nl of bel ons op 085 75 00 432.